Головна новина літа

4 червня, 2019. Бельгія, Тюрнхаут. Найбільший виробник гральних карт в Європі Cartamundi анонсує придбання лідера американського (і, здебільшого, світового) ринку - United States Playing Card Company

Цього не очікував, напевно, ніхто. Ще нещодавно USPCC поповнила своє портфоліо, купивши іспанську фабрику Fournier. З тих пір, по суті, на ринку існувало три великих гравці: USPCC, Cartamundi і Legends Playing Card Co. (та її девіації, котрі друкують карти на тайванській фабриці). Купуючи завод в США зі 150-річною історією, Картамунді стає майже монополістом індустрії. 

Багато хто, від казино і колекціонерів до фокусників і кардистів, схвильовані цими змінами. Адже, якщо для обивателів та гравців в покер потенційна зміна пресу, паперу чи покриття карт не особливо принципова, то професіоналам це може стати не до душі. Нагадаємо, 2010-го Jarden Corporation викупила компанію USPC, фабрика переїхала зі штату Огайо в Кентуккі, а друкарський прес продали. Перші роки якість паперу колод значно погіршилася, були помітні спроби економити на чорнилах. Ну а згодом народилося поняття Blue Seals (сині пломби на коробочках) - так від нових відрізняли всі класичні карти, вироблені на старій фабриці в Огайо. З часом якість колод, надрукованих Компанією гральних карт Сполучених Штатів у м. Ерлангер, покращилася, але чимало поціновувачів досі надають перевагу колодам, надрукованим до продажу 2010-го. 

Cartamundi відома своїм поглибленням в кардістрі-спільноту. Наприклад, французьке дуо Cardistry Touch друкує свої кардістрі-карти у бельгійців вже не перший рік. Та й ціни у них настільки низькі, що бренд ellusionist (котрий знаходиться та відправляє всі замовлення з США), перевів більшу частину виробництва на Cartamundi.

Що нас чекає у майбутньому - поки не зрозуміло. Утім, у коментарях в своєму Instagram представники Картамунді запевняють - причин для паніки немає, вони цінують якість брендів United States Playing Card Co. і не хочуть руйнувати спадок американських карт. Додаючи, що віднині будуть лише ділитися кращими практиками й досвідом між компаніями. Залишається чекати більшої конкретики і сподіватися, що Black Seals (чорні пломби на коробочках), котрі використовували з 2010 року, віднині не стануть черговою віхою виміру якості продуктів USPCC. 

PS. В нашому магазині ви все ще можете купити професійні гральні карти Bicycle, Tally-Ho, Bee і кращі дизайнерські колоди, надруковані як на фабриці USPCC в Кентуккі (2010-2019 рр.), так і зі старого заводу в Огайо (1970-2010 рр.)

PPS. Хоч це і великий сюрприз для всієї картярської спільноти, для December Boys - продаж USPCC не найголовніша новина літа. Липень-серпень - у нас буде гаряче!

Коментарі